Hoe kan ik een betaling van een voorschot ongedaan maken?

De klant heeft een voorschot betaald op een bestelling en van dat voorschot gaat er een stuk naar een waarborg.
Die waarborg moet nu aangesproken worden en dus van het voorschot afgetrokken worden. Hoe doe ik dit?

Het antwoord is een beetje in fucntie van hoe u ABO gebruikt. Als u al dan niet werkt met de kassa en eventueel met de boekhouding.

Indien u niet met de kassa werkt, en enkel het bedrag van het voorschot op de factuur gewijzigd wil zien, dan kan u bij het document met de info-knop (F4) gewoon het voorschot wijzigen.

Als u met de kassa werkt, dan moet u eventueel de kassa corrigeren. In dit geval heeft de klant betaald, dus in principe zou de waarborg moeten toegevoegd worden aan het document, zodat het totaal bedrag groter wordt.
In functie van het type waarborg, eventueel zonder BTW, kun je een artikel aanmaken waarbij je als type 'Financieel' gebruikt. Op die wijze wordt dat artikel niet als verkoop aanzien, dit is bijvoorbeeld bij een waarborg van toestellen van providers zoals TV Vlaanderen.
Als je de betaling wil wijzigen, dan kun je bij het document met de kassa-knop een negatief bedrag inbrengen. Je vermindert de betaling dus met het bedrag van de waarborg. Het voorschot zal eveneens worden gewijzigd. Bij het document zul je dan in het overzicht van de betaling het voorschot terugvinden en de waarborg als een negatief bedrag, zoals normaal bij een terugbetaling.

Support